Saç Uzatan Bitkisel Yağlar

Uçucu yağlar, damıtma veya buharlaştırma gibi yöntemlerle bitkilerden elde edilir. Bu yağlar aromatik yetenekleri ile meşhur olsa da aynı zamanda sağlığa yararlı olabilecek güçlü kimyasal özellikler içerirler. Uçucu yağlar, Doğu’da uzun zamandır tedavi amaçlı kullanıyor. Özellikle bazı yağlar saçların uzamasına ve daha sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Saçlarınız için uçucu yağları çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. İşte saçlarınızın daha sağlıklı uzamasını sağlayan bitkisel yağlar ve uygulama yöntemleri:

Lavanta Yağı

Lavanta yağının antibakteriyel özelliği olduğu, saç derisine iyi geldiği ve saç büyümesini hızlandırdığı biliniyor. Birkaç damla lavanta yağını, zeytinyağı veya eritilmiş Hindistan cevizi yağa karıştırarak saçınıza uygulayabilirsiniz. 10 dakika bekleterek saçlarınızı şampuanlamalısınız. Haftada birkaç kez saç derinize ve saçlarınıza uygulayabileceğiniz bu karışım, daha gür ve daha temiz saçlara sahip olmanızı sağlayacaktır.

Atkuyruğu Bitkisi Yağı

Atkuyruğu bitkisi yağının kepek oluşumunu azalttığı ve saç uzamasını desteklediği düşünülmektedir. Aktarlarda bulabileceğiniz atkuyruğu bitki yağını, 2 çorba kaşığı ölçeklerinde karıştırarak saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Yıkamadan önce 10 dakika bekleyin.

Nane Yağı

Nane yağı saç derinize uygulandığı zaman hafif bir karıncalanma hissettirebilir. Saç büyümesini teşvik eden nane yağını, istediğiniz bir doğal yağ ile karıştırarak saçlarınıza uygulayın. Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra saç kremi ve şampuanı ile yağı saçınızdan temizleyin.

Biberiye Yağı

Hem saçlarım gürleşsin hem de uzasın istiyorsanız biberiye yağı sizin için muhteşem bir seçim olacaktır. Zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile birkaç damla biberiye yağı karıştırın ve kafa derisine uygulayın. Yıkamak için 10 dakika bekleyin. En iyi sonuç için haftada iki kez yapın.

Sedir Ağacı Esansiyel yağı

Sedir ağacı yağı kafa derisindeki yağ hücrelerini harekete geçirerek saç uzamasını hızlandırır. Ayrıca kepek veya saç dökülmesine neden olabilecek farklı rahatsızlıkları tedavi edebilen antifungal ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Lavanta ve biberiye karışımı ile birlikte kullanıldığında saç dökülmesini önler. Sedir ağacı yağını, birkaç damla lavanta ve biberiye yağıyla karıştırın ve saç derinize masaj yaparak uygulayın. Yıkamak için 10 dakika bekleyin. Bu yağı aktarlardan temin edebilirsiniz.

Limon Yağı

Kepeğin baş düşmanı limondur. Bir haftada kepeği azalttığı bilinen limon yağını şampuanınıza birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz.

Kekik Yağı

Kekik hem saç derisini uyararak hem de saç dökülmesini aktif olarak önleyerek saç gelişimini desteklemeye yardımcı olabilir. Kekik, uçucu yağlar arasında bile özellikle güçlüdür. Kafa derisine uygulamadan önce sadece 2 çorba kaşığı kekik yağını, zeytinyağı veya hindistan ceviz yağıyla karıştırın. Saçlarınıza uyguladıktan sonra 10 dakika bekletin ve yıkayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı antibakteriyel özelliği sayesinde güçlü bir temizleyicidir. Saçların yeniden çıkmasına ve güçlenmesine de yardımcı olur. 10 damla çay ağacı yağını şampuan veya saç kremi içerisine karıştırın. Karışımı günlük olarak kullanabilirsiniz.

Ylang Ylang Yağı

Kafa derisindeki sebum üretimini dengeleyen ylang ylang yağı, hem yağlı bir cilde ve saçlara sahip olanlarda hem de kuru kafa derisine sahip olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. 5 çorba kaşığı ylang-ylang yağını 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Saç derinize masaj yapın ve başınızı ılık bir havluyla sarın. Yıkamadan önce en az 30 dakika bekleyin.

Riskler ve Olası Komplikasyonlar

Saçlarınıza doğrudan bitkisel yağları uygulamak cildinizde tahrişe ve çeşitli alerjilere neden olabilir. Uçucu yağların herhangi bir tepkimeye girerek cildinize zarar vermesini önlemek için bu yağları kullanırken mutlaka taşıyıcı özellikli yağlarla karıştırarak kullanmalısınız. Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi seyreltici yağları karışımlarınıza mutlaka eklemelisiniz.

Cilt tahrişi belirtileri:

· Tahriş olan bölgede kızarıklık

· Kafa derisinde yoğun yanma hissi

Alerjik reaksiyon belirtileri:

  • Kafa derisinde şiddetli kabarma ve deri döküntüleri
  • Dilde ve boğazda şişme
  • Nefes almada zorluklar

Bu gibi belirtilerle karşılaştığınız anda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve muayene olmalısınız. Olası riskleri ve komplikasyonları önlemek için kafa derinize esansiyel yağ karışımlarını uygulamadan önce cildinizin küçük bir bölgesinde test etmeyi unutmayın. Bitkisel yağlar çocuklar üzerinde kullanım için uygun değildir.

Yorum yapın