Çanak Kebabı Tarifi 2023

Bu tarifimizde kullanacağımız milföy hamuru yüzünden sakın börek yapacağız sanmayın damak tadınıza çok uygun ve farklı bir kebap tarifini sizlerle paylaşacağız.

Kebap Türk kültürünün olmazsa olmazlarından sayılır. Özellikle kırmızı etin baş rolde olduğu bir ana yemek kültürüdür. Aslında imkan olsa odun ateşinde ya da taş fırında pişirilerek hazırlanan tadına doyum olmayan bir yemek türüdür. Et yemeği tarifleri ve kebaplarını hazırlamak için artık evlerimizdeki fırınlar, taş fırın ve odun ateşinin yerini almış durumda. Genellikle kebap tarzı yemeklerde kuzu, oğlak veya dana eti tercih edilir. Biz size bu tarif için daha lezzetli olması adına kuzu eti öneririz ama siz damak zevkinize göre diğer seçenekleri ya da istediğiniz et çeşidini uygulayabilirsiniz.

Çanak Kebabı

Bu tarifi hazırladığınız zaman dillere destan bir görünüme sahip olacak ve bu kebap çeşidine çocuklarınız dahil herkes bayılacak. Özel günlerinizde de farklı güzel sunumuyla misafirlerinizin gözünü doldurmayı başaracak olan çanak kebabı ben tokum, diyen misafirlerinizi bile tekrar acıktıracak, iştahı kapalı olanın iştahını açacak muhteşem güzellikte bir yemek.

Umarım büyük bir zevkle yapar ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle yersiniz.

Çanak Kebabı Malzemeleri

  • Milföy hamuru – 5 tane
  • Tereyağı – 2 yemek kaşığı
  • Kuşbaşı et – 750 gram (yağsız)(kuzu)
  • Domates – 1 tane
  • Sivri biber – 2 tane
  • Salça – 1 yemek kaşığı
  • Karabiber
  • Kuru soğan – 1 tane
  • Kekik
  • Tuz
  • Sıcak su

Üst Malzemesi

  • Kaşar peyniri – 100 gram (taze)
  • Dere Otu

Yapılışı

Adında da geçtiği gibi çanak kebabını yapmak için öncelikle küçük çanaklarımızı ya da küçük güveçlerimizi alarak iç kısımlarını güzel bir şekilde dış yüzeye kadar yağlıyoruz. Milföy hamurlarını yağladığımız bu çanakların içerisine milföy hamurlarının köşeleri dışarı taşacak biçimde koyuyoruz. Yerleştirilen milföy hamurları üzerine bir çatal yada kürdan yardımı ile (sivri bir bıçakta kullanılabilir) küçük delikler açmamız gerekiyor bunu yapmaktaki amaç hamurun çok fazla kabarmasına engel olmak.

“Hepimizin bildiği gibi milföy hamuru, hamurlar içinde en çok ve en hızlı kabaran hamur çeşididir, biz bu kebap tarifi için çanaklara yerleştirilen hamurların içini de malzeme ile doldurup daha sonra bu malzeme dolu hamurları çanaklardan çıkaracağımız için çok fazla kabarmasını istemiyoruz.”

Hamurlara delikler açıldıktan sonra, bu çanakları bu şekilde boş olarak fırına yerleştirerek pişirmeye başlıyoruz.

Hamurlar pişerken yan tarafta orta büyüklükteki tencerenin içinde tereyağını eritmeye başlıyoruz. Tereyağı eriyince İçine ince kıyılmış soğan, biber ve salçayı (isteğe göre 1 yada 2 tane domates kullanılabilir) ekleyerek hafifçe kavuruyoruz. Kavrulan malzemeye damak zevkinize göre baharatları da ekleyip kısık ateşte karıştırarak kavurmaya bir süre daha devam ediyoruz.

Malzemeler kavrulunca kuşbaşı olarak kesilip hazırlanan yağsız etimizi de içine ekleyerek birkaç kez etlerimizi de karıştırarak kavurup mühürlüyoruz ve az miktardaki sıcak suyu da ilave edip etlerin pişmesi için ocak üstünde bırakıyoruz.

Bu arada, fırında pişen güveç kapları içindeki milföy hamurlarını fırından çıkartarak, hazırlanan etli malzemeyi, bu milföylerin içlerine eşit miktarlarda dolduruyoruz ve üzerlerine de rendenin kalın kısmında rendelenmiş olan taze kaşar peynirlerini serpiyoruz.

Fırınımızı kapatmadığımız için zaten sıcak olan fırınımıza güveçlerimizi tekrar geri koyuyoruz.

Malzemelerin üstündeki kaşar peyniri, güzelce eriyip kızarmaya başlayıncaya kadar fırında tutuyoruz, kaşarlar kızardığı fırından çıkartıyoruz ve isterseniz güveçlerin içinde, isterseniz güveçlerden çıkararak servis yapacağımız yemek tabaklarına koyarak, tüm övgüleri tek başımıza topluyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Yorum yapın