Oklava Baklavası Tarifi

Bir çoğumuz baklavayı severiz ama evde yapmaya cesaret edemeyiz, bu tarif size farklı bir baklava yapma imkanı sunuyor.

Baklava Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Oldukça sevilen bir tatlı çeşidi olan baklava, özellikle geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından bir tanesidir. Bayramlarda, özel günlerde, akraba ziyareti yada tebriklerde ilk akla gelen hediye veya ikramdır.

Baklava tarihsel olarak oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Yapıldığı yöreye göre içerisine konulan malzemeler çeşitlilik gösterir “badem içli, cevizli, antep fıstıklı, fındıklı” örnek olarak verilebilir, bal ya da şeker şerbetiyle tatlandırılır.

Uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde Yunanistan’ın sahiplenmeye çalışmasına rağmen. baklavanın Türk tatlısı olarak kabul görmesi ancak “08/08/2013” tarihinde Avrupa Birliği Komisyonunda tescil edilmiştir.

Baklava Alayı Geleneğini

Sarayların, sultanların tatlısı olan baklava, 17. yy sonları 18. yy başlarında ortaya çıkarak yaygınlaşan baklava alayı geleneğinin sahibidir. Bu neredeyse hiç duyulmamış gelenek Osmanlı döneminde Ramazan ayının 15’inde yeni çerilere, on askere bir tane tepsi denk gelecek şekilde padişahın askerlerine bir iltifatı olarak Osmanlı sarayından yeniçeri ocağına kadar tüm yol boyunca sıralı bir vaziyette taşınır, orada askerlere ikram edilir ve yenirdi.

İkramlık tarifler arasında bir çok baklava çeşidi bulunur ama bu tarif hem tat olarak çok güzel, hem de yapımı bir o kadar kolay. Umarız bu güzel tarifi vakit kaybetmeden hazırlar ve afiyetle yersiniz.

Oklava Baklavası

Oklava Baklavasının Malzemeler

  • Margarin – 2 adet çorba kaşığı (eritilmiş)
  • Sirke – 2 adet çorba kaşığı
  • Süt – 1 adet su bardağı
  • Sıvıyağ – Yarım çay bardağı
  • Yumurta – 2 tane
  • Kabartma tozu – Yarım Paket
  • Tuz – Bir tutam
  • Nişasta – 1 adet su bardağı
  • Ceviz – 2 adet su bardağı (dövülmüş)
  • Tereyağı – 250 gram
  • Un – Aldığı kadar

Baklavanın Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • Toz şeker – 4 adet su bardağı
  • Su – 3 adet su bardağı
  • Limon suyu – Yarım limon

Oklava Baklavasının Yapılışı

Baklavanın şerbetini önceden hazırlayın. Şerbetli tatlılar için ön önemli unsur tatlının şerbeti denilebilir, öncelikle şerbeti hazırlamak için Orta boy bir tencereye koyduğumuz su, toz şeker ve yarım limon suyunu kaynatarak şekerleri eritin karışım kaynadıktan sonra hazırlanan şerbeti soğuması için beklemeye alın.

Büyükçe derin bir kabın içine belirtilen miktardaki sıvı yağ ile eritilmiş margarini, tuzu, yumurtaları, sütü, sirkeyi ve kabartma tozunu döküp iyice karıştırın. Hazırlanan karışıma alabildiği kadar un ekleyip, halk tabiriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın, hazırladığınız hamurun üstünü örterek bir saat iyice kabarması için bekletin.

Kabararak kıvama gelen hamuru 3-4 cm olacak şekilde bezeler halinde hazırlayın.

Beze haline getirdiğiniz her bir hamur parçasını, yapışmaması için un ve nişasta karışımı ile birlikte, ince yufkalar şeklinde açarak ortalarından iki eşit parçaya bölün.

İkiye ayrılan her yufka parçasının üstüne dövülmüş iç malzemeyi serperek yufkaları yuvarlak kenarlardan başlayarak oklavaya sarın.

Oklavaya sarılan yufkanın uç kısımlarını büzerek oklavayı yavaşça çekerek yufkadan ayırın ve önceden yağlanmış tepsiye düzgünce yerleştirin. Bütün yufkaları sırasıyla aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizin, herhangi bir tavada erittiğiniz tereyağını tepsiye düzgünce dizdiğiniz baklavalara eşit şekilde yayarak yedirin.

170 derece sıcaklıktaki fırında baklavalar pembeleşinceye kadar pişirin. Pembeleşen baklavaların üzerine ilk önce hazırladığımız ve iyice soğumuş olan şerbeti dökerek baklavamızı bir kez daha soğuması için bekletiyoruz, gördüğünüz gibi baklava tarifi ve yapılması sanıldığı kadar zor değilmiş

Bundan sonrası artık size kalmış, isterseniz dondurma eşliğinde, isterseniz biraz kaymakla doya doya baklavanızı yiyebilirsiniz

Yorum yapın