Emziren Anneler İçin Beslenme Nasıl Olmalı ?

Anne sütü bebek için en önemli besin kaynağıdır. Ayrıca ilk altı ay süresince bebek beslenmesinde uzmanların yalnızca anne sütünü önermesi bebek için anne sütünün ne denli önemli olduğunun kanıtıdır. Özellikle ilk altı ay bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesinin sağlanmasında, bebeğin ihtiyacı olan enerjinin karşılanmasında en kolay ulaşılabilen, bebek için de tüketimi en kolay olan ve en sağıklı besin yine anne sütüdür.

Bu derece değerli bir besine sahip olan annelerin emzirme sürecinde sütünün kalitesini ve miktarını koruması için bazı beslenme tavsiyelerine uyması gerekir. Bu tavsiyeleri altı adımda toplayabiliriz.

1. ADIM : BESLENME ÖĞÜNLERİNDE ET, TAHIL VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ

Emzirme dönemi için uzmanlar, normal alınan kaloriye ek yaklaşık 750 kalori fazladan alınmasını öneriyor. Çünkü emzirme olayı bu kaloriyi rahatlıkla harcayacak kadar enerji sarfedilmesine neden oluyor. Eğer bu kalori alınamaz ise anne enerjiden yoksun kalacağı için süt üretimi yetersiz olur ve zamanla süt kesilir.

Özellikle bu kalorinin sağlanması için temel besin kaynakları olan tahıllar günlük beslenme örüntüsünde olmalıdır. Ayrıca diğer yüksek enerji gruplarından olan et ve süt grubu da beslenme örüntüsünde yer alarak annenin bu enerjiye ulaşmasını sağlamalıdır.

2. ADIM : YETERLİ PROTEİN TÜKETİMİ

Özellikle et ve süt grubunda bulunan protein, anne beslenmesinde ve dolayısıyla bebek beslenmesinde büyük önem taşıyor. Protein özellikle yapıcı ve onarıcı özelliği ile anne vücudunda birçok yapının onarılmasına ve enerji kayıplarının önlenmesine yardımcı oluyor.

Ayrıca anne beslenmesi sayesinde süt yoluyla bebeğe ulaşan proteinler özellikle ilk altı ayda bebeğin büyüme ve gelişimi açısından oldukça önemlidir.

3. ADIM : HAFTALIK BALIK TÜKETİMİ

Emzirme döneminde enerji ihtiyacı fazla olan annenin bu enerjisinin yaklaşık %30 ‘ unu yağlardan karşılaması uzmanlar tarafından öneriliyor.

Bu yağlardan özellikle omega 3 ve omega 6 bebeğin gelişimi için oldukça önemli. Bu nedenle omega 6 ve omega 3 açısından zengin bir besin olan balığın mümkünse haftada iki defa tüketilmesi emziren annenin sağlığı açısından önem arzediyor.

4. ADIM : HER EMZİRME ANINDA SU TÜKETİMİ

Öncelikle vücudumuzun büyük bölümünü oluşturan maddenin su olduğu ve sonrasında da anne sütünün de önemli bir kısmının sudan oluştuğu düşünüldüğünde her emzirmede annenin su kaybettiği ve kaybedilen bu suyun vücut için oldukça önemli olduğu anlaşılır.

Ayrıca süt miktarında azalma olmaması için de su tüketimi oldukça önemlidir. Uzmanlar emzirme döneminde en az 2,5-3 litre su içilmesini öneriyor. Bu nedenle de beslenme önerilerimizden biri her emzirme öncesinde 1 bardak su içmek.

5. ADIM : GAZ YAPAN BESİNLERİN TÜKETİLMEMESİ

Emziren annenin rahatlığı açısından oldukça önemli olan bu adımın bebekler için de önemi büyüktür. Çünkü özellikle gaz yapan besinler tüketildiğinde bu besinlerin içerisindeki gaz yapan ögeler anne sütü ile bebeğe de geçer ve bebeği oldukça fazla rahatsız eder.

Özellikle doğumdan sonra annelerde gaz problemi sık görülür. Bu problemi arttırmamak adına emziren annelerin özellikle çiğ sebze meyve, lahana, brokoli, kurubaklagil, kereviz gibi gaz yapımını arttıran besinlerden uzak durması gerekir. Sebze ve meyvelerin haşlanmış veya pişirilmiş formları ise pişirme ve haşlama durumunda bu gaz yapıcı moleküller en aza indirgendiği için bu şekilde tüketilmesi sorun oluşturmaz.

6. ADIM : ZAYIFLAMA DİYETİ UYGULAMAMAK

Zayıflama diyeti açısından ilk 6-9 ay çok önem taşısa da emzirme dönemi boyunca annelere zayıflama diyeti önerilmez. Çünkü emzirme durumunda metabolizma hızlı çalıştığı ve besin kaybı yaşandığı için zayıflama diyetleri hem annenin güçsüz kalmasına hem de anne sütünün nitelik ve niceliğinin azalmasına neden olur.

Bu nedenle emzirme sürecinde beslenme uzmanlarının tavsiyeleri ışığında hazırlanan diyet programları ile ideal kilonuzu korumak oldukça kolay iken zayıflama diyetleri uygulamanız size ve bebeğinize zarar verir.

Yorum yapın