Sivilceler İçin Doğal Yöntemler 2023

Sivilce, dünyadaki en yaygın cilt rahatsızlıklarından biridir ve insanların yaşamlarının bir noktasında olmak üzere, tahminen % 85’ini etkilemektedir. Sivilceler nasıl oluşur?

Sivilce sorunu, cildin yağ ve ölü deri hücreleri ile tıkanmasıyla başlar. Gözeneklerdeki yağa sebum adı verilir ve her gözenek yağ bezlerine bağladır. Ekstra sebum, gözenekleri tıkar ve bakterilerin üremesine neden olur. Yaygın akne çeşitleri arasında beyaz baş ve siyah nokta bulunur. Genetik, beslenme şekli, stres, hormon değişiklikleri ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere sivilcenin gelişimine birçok faktör etki edebilir.

Geleneksel akne tedavileri cildi tahriş edebilir ve çok pahalıya mal olabilir. Günümüzde birçok kişi evde hazırladıkları maskeler ve ciltlerine uyguladıkları yöntemlerle sivilcelere çözüm bulmaktadır. Bu yazımızda sizlerle beraber sivilcelere uygulanan en etkili yöntemleri inceleyeceğiz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, elma şarabı veya preslenmiş elmalardan fermantasyon yoluyla elde edilir. Elma sirkesi bakterilerle ve virüslerle savaşır. Ayrıca, içerisindeki laktik asitin akne izlerinin görünümünü iyileştirdiği gösterilmiştir. Elma sirkesi nasıl kullanılır?

1 kaşık elma sirkesi ve 3 kaşık suyu karıştırın. Karışımı pamuk yardımıyla cilde hafifçe uygulayın. 5-20 saniye bekletin, su ile durulayın ve kurulayın. Bu işlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Cildinize elma sirkesini direkt olarak uygulamayın. Her zaman su ile seyreltin.

Çinko Takviyesi

Çinko, hücre büyümesi, hormon üretimi ve bağışıklık sistemi için gerekli bir besin maddesidir. Aynı zamanda sivilce için en çok kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Araştırmalar, akneli kişilerin kanında daha düşük çinko olduğunu göstermiştir. Önerilen güvenli üst çinko limiti günde 40 mg’dır, bu nedenle muhtemelen bir doktorun gözetiminde olmadığı sürece bu miktarı aşmamak en iyisidir. Çok fazla çinko almak mide ağrısı ve gut tahrişi gibi olumsuz etkilere neden olabilir.

Bal ve Tarçın Maskesi

Bal ve tarçın sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Tarçın gözenekleri temizlerken bal cildin nemli kalmasını sağlar.

Bal ve tarçın maskesi için, 2 çorba kaşığı bal ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırın. Temizlenmiş cildinize maskeyi uygulayın ve 10-15 dakika bekletin. Maskeyi durulayın ve yüzünüzü kurulayın.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, Avustralya’ya özgü küçük bir ağaç olan Melaleuca Alternifolia’nın yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır. Çay ağacı sivilcelere uygulandığında onları söndürür, ciltteki kızarıklık ve lekelerle savaşır. Çay ağacını yağını nasıl kullanılır?

9 tatlı kaşığı su ile 1 tatlı kaşığı çay ağacı yağını karıştırın. Pamuklu çubuğu karışıma batırın ve sivilceli bölgelere uygulayın. İstenirse nemlendirici olarak da kullanılabilir. Bu işlemi günde 1-2 defa tekrarlayın.

Aloe Vera ile Nemlendirmek

Aloe vera yaprakları jel üretir. Bu jel genellikle losyonlara, kremlere, merhemlere ve sabunlara eklenir. Aşınma, kızarıklık, yanıklar ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Aloe Vera jeli nasıl kullanılır?

Aloe bitkisinin jelini bir kaşıkla kazıyın. Jeli doğrudan nemlendirici olarak kullanabileceğiniz gibi temizleme amaçlı da kullanabilirsiniz. Bu işlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Peeling

Peeling, ölü deri hücrelerinin üst tabakasını çıkarma işlemidir. Ölü deri hücrelerini ciltten uzaklaştırmak için fırça kullanılır. Daha etkili bir diğer yöntem ise kimyasal peeling adı verilen işlemdir. Kimyasal peeling yalnızca uzmanlar tarafından uygulanabilir.

Evde yapabileceğiniz en etkili peeling yöntemlerinden biri, bir parça şeker ve tuz ile Hindistan cevizi yağını karıştırmaktır. Kolayca hazırlanan bu karışımı bir fırça yardımıyla ya da eliniz ile cildinize uygulayın ve cildinizi ovun. Peeling işlemi günde bir defaya mahsus olmak üzere her gün uygulanabilir. Peeling sonrası cildi nemlendirmeyi unutmayın.

Yorum yapın